Blog Image

Tweede kleuter - De Kleine Boomgaard

Een beetje uitleg over deze blog

Op de website ( basisschoolkuurne.be) kan je alles vinden omtrent De Boomgaardschool te Kuurne.
Per klasje hebben wij echter ook onze eigen blog waar we allerhande nieuwtjes en weetjes zullen posten die we aan de buitenwereld te vertellen hebben.
Kom hier alvast af en toe eens een kijkje nemen om zo op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in de 3e kleuterklas.

Noord en Zuidpool!

Uncategorized Posted on 26 januari 2023 18:44

Leven de ijsberen en Pinguïns samen? Alleen maar in de zoo, want ijsberen leven op de Noordpool en Pinguïns leven op de Zuidpool.

We leerden dat de Pinguïns eieren leggen. Dat de vader het ei uitbroedt en dat we de baby pinguïns kuikentjes noemen, zoals vogels, want pinguïns zijn vogels. De pinguïns kunnen niet vliegen maar glijden kunnen de pinguïns als de beste. De kleuters vonden het zeer leuk om als een pinguïn te stappen of te glijden. We hadden echte pinguïn talentjes.

Met de lege flessen maakten de vriendjes een pinguïn. Dit gebeurde in de klas van juf lien.
 In ons klasjes gaan de kleuters een prent van de  aarde in kleuren met ijsverf. Water en verf samengevoegd en in de diepvries gestopt tot ijsverf. Witte ijsverf is voor de sneeuw, blauwe voor het water en groen voor het landschap.

De sneeuw blijft bij ons uit, maar op de Noord- en Zuidpool is er nog altijd veel sneeuw, al zorgt de opwarming van de aarde ervoor dat er minder sneeuw is.  
Met of zonder sneeuw, koud of kouder! De Noord- en Zuidpool is een leuk thema om over te leren.

Meester Jos



Licht en donker week 2

Uncategorized Posted on 19 januari 2023 19:42

Deze week gingen we verder met het thema licht en donker.
We hebben leren spelen met schaduwen.  Schaduwen veranderen als je het licht op een andere plaats houdt. Ze kunnen langer, korter, dikker en dunner worden
We hebben leren afstand meten met schaduwen. De kleuters kregen de opdracht om een toren te bouwen met blokjes, maar de toren moet even groot gemaakt worden als een getekende schaduw. Iedere toren maakten ze groter of kleiner zodat ze passen op de verschillende schaduwen. De schaduwen lagen verstopt in de klas. De zoektocht was even leuk als de torens vergelijken.

De kleuters mochten een voorwerp kiezen uit de klas en de schaduw ervan inkleuren. Gewoonlijk is de schaduw zwart, maar de kleuters vinden het toch leuker om kleuren te gebruiken.

Geblinddoekt en met blote voeten hebben we een voelparkoers bewandelt. We maakten het voor ieder vriendje donker en samen betraden ze het voelparcours. Ongelukken hebben we vermeden en plezier hebben we bereikt.

De kleuters leerden ook hun naam naschrijven op een lichtbak met zand. Sommige kleuters herkenden letters van hun eigen naam bij geschreven namen van andere vriendjes.

De kleuters vinden schaduwen leuk, maar in ons klasje loopt niemand in een schaduw van een andere.

Meester Jos



Gelukkige verjaardag Owen!!!

Uncategorized Posted on 19 januari 2023 19:27


Gelukkige verjaardag Zaynab!!!

Uncategorized Posted on 19 januari 2023 19:26


Thema licht en donker

Uncategorized Posted on 13 januari 2023 06:54

Hoe wordt de klas helemaal donker? De lichten uit doen
Er komt nog licht door het raam, hoe lossen we dit op? Wel, voor het thema licht en donker hebben we alle ramen bedekt met papier. We hebben het extra donker gemaakt. Ondertussen hebben we aan wiskunde gewerkt. Hoeveel grote bladeren papier hebben we nodig om het raam te bedekken? Hoeveel kleine blaadjes papier? De kleuters kwamen zo in contact met het meten van de oppervlakte.  Wiskunde kan toch leuk zijn.

We begonnen het thema met een schimmenspel. Juf Lien en de meester hebben de kindjes laten genieten van een samenspel tussen donker en licht. We hebben een verhaal verteld over een kindje die in zijn droom zijn bed kwijt was. In zijn dromen ontmoette hij diertjes en vond zo zijn bed terug.

Hoe krijgen we een schaduw? Met licht! We hebben schaduw spellen gespeeld, maar jammer genoeg lukte dit niet buiten; zonder zon kan je moeilijk schaduwen maken.

We hebben een waarneming gedaan over verschillende lichtbronnen. Hoe wordt licht gemaakt? Batterijen, stopcontact, schakelaar, elektriciteit,…  kunnen we allemaal gebruiken. Hoe krijgen we elektriciteit in een batterij? Na een beetje opzoekingswerk hebben we uitleg gevonden en de kleuters hun vraag opgelost.

De lichtjes gingen uit, maar de glimlachjes bleven.

Meester Jos