Hoe wordt de klas helemaal donker? De lichten uit doen
Er komt nog licht door het raam, hoe lossen we dit op? Wel, voor het thema licht en donker hebben we alle ramen bedekt met papier. We hebben het extra donker gemaakt. Ondertussen hebben we aan wiskunde gewerkt. Hoeveel grote bladeren papier hebben we nodig om het raam te bedekken? Hoeveel kleine blaadjes papier? De kleuters kwamen zo in contact met het meten van de oppervlakte.  Wiskunde kan toch leuk zijn.

We begonnen het thema met een schimmenspel. Juf Lien en de meester hebben de kindjes laten genieten van een samenspel tussen donker en licht. We hebben een verhaal verteld over een kindje die in zijn droom zijn bed kwijt was. In zijn dromen ontmoette hij diertjes en vond zo zijn bed terug.

Hoe krijgen we een schaduw? Met licht! We hebben schaduw spellen gespeeld, maar jammer genoeg lukte dit niet buiten; zonder zon kan je moeilijk schaduwen maken.

We hebben een waarneming gedaan over verschillende lichtbronnen. Hoe wordt licht gemaakt? Batterijen, stopcontact, schakelaar, elektriciteit,…  kunnen we allemaal gebruiken. Hoe krijgen we elektriciteit in een batterij? Na een beetje opzoekingswerk hebben we uitleg gevonden en de kleuters hun vraag opgelost.

De lichtjes gingen uit, maar de glimlachjes bleven.

Meester Jos