Kerst komt dichterbij en wat gaan we doen? De kerstboom versieren natuurlijk!

Eerst hadden we een probleem om op te lossen: waar kunnen we de kerstboom neerzetten zonder in de weg te staan? Waar hebben we genoeg ruimte om hem te plaatsen? Om dit op te lossen, moesten we meten, maar al mijn meetlatten waren te klein.
We moesten een andere oplossing bedenken.

We begonnen met het bepalen van de breedte van de kerstboom – nemen we de onderkant of de bovenkant? We moeten de breedste kant meten, en dat is de onderkant. Maar hoe kunnen we vergelijken als mijn meetlatten te klein zijn?
Plotseling zei een vriendje dat de breedte van de kerstboom even breed is als het vriendje groot is. We legden de onderkant van de kerstboom naast het vriendje, en het vriendje had gelijk! Dus konden we de lengte meten met behulp van het vriendje. De laatste vraag was nu: wat kunnen we gebruiken om te meten? Er kwamen veel idee├źn naar voren, maar opeens opperde een vriendje het idee van een touw. Geweldig idee! We namen touw en knipten het even lang als ons vriendje, dat even lang was als de brede van de kerstboom. Ik knipte meerdere stukjes touw die even lang waren, en de vriendjes mochten per twee in de klas op zoek naar een oppervlakte waar het touw gestrekt in paste.

Wiskundige problemen oplossen met meetkunde is toch leuk!

Daarna hebben we de kerstboom geplaatst, maar eerst hebben we geleerd hoe een stopmotionfilmpje werkt. We gaan namelijk ook een stopmotionfilmpje maken terwijl we de kerstboom versieren. De vriendjes zijn heel benieuwd naar het resultaat, dat ik volgende week op de blog zal plaatsen.

Meester Jos