Voor de vakantie waren de vriendjes aan het spelen in de hoekjes, terwijl ik enkele foto’s nam van de spelende kinderen. Plotseling begonnen de vriendjes met blokjes ook een fotocamera te maken en begonnen ze ook foto’s te nemen. Zo ontstond het thema fotografie.

We zijn begonnen met een brainstorm over kunst. De vriendjes dachten alleen aan schilderen en knutselen. De meester heeft laten zien dat kunst veel meer omvat. Een van de vormen van kunst is fotografie, waar we ons verder in gaan verdiepen.

We bespraken verschillende foto’s. We leerden dat een fotograaf soms foto’s van veraf of van dichtbij neemt, maar ook vanuit een laag of hoog perspectief. We hebben vervolgens verschillende dieren gekoppeld aan de afstand of hoogte van waaruit de fotograaf een foto neemt. De mol ziet niet goed, dus moet hij een foto van dichtbij nemen; een arend heeft goede ogen, dus neemt hij een foto van veraf; een kikker is klein en neemt foto’s van onderaf, en een vogel vliegt hoog. Enkele vriendjes kregen vervolgens een fotocamera mee en mochten foto’s nemen zoals een van de genoemde dieren dat zou doen.

Op donderdag hebben we een fotograaf bezocht in Kuurne, bij Fort 07. Daar hebben we gezien hoe er binnen foto’s worden genomen, maar ook hoe je foto’s kunt bewerken met de computer. Enkele vriendjes werden bewerkt met behulp van AI. De kleuters vonden het super grappig. Daarna zijn we aan de slag gegaan in onze klas en hebben we samen ook een hoekje voor fotografie gemaakt.

De meester had ook veel materiaal over fotografie meegenomen. Zo hebben we ook kennisgemaakt met hele oude fototoestellen. Waar is het scherm om door te kijken?
De vriendjes vonden het leuk om de oude fotocamera’s te bekijken. En hoe kunnen we een statief groter maken? De kleuters mochten van alles proberen, maar de meester moest het toch eerst nog eens voordoen.

Nogmaals bedankt aan het team van Fort 07 om de kleuters een leuke voormiddag te geven.

Meester Jos