We hadden oorspronkelijk het plan om op maandag naar het bos te gaan voor ons herfstthema, maar vanwege de overvloedige regen in de ochtend hebben we besloten om onze ‘bosverkenning’ op school te houden. Op onze school zijn er ook veel bomen, paddenstoelen en kleine diertjes die in de herfst te vinden zijn. De kleuters probeerden zelfs een boom omver te duwen, maar helaas waren ze niet sterk genoeg. Waarom staat de boom eigenlijk zo stevig? Dat komt door de wortels in de grond! Wat doen de wortels nog? Ze halen water uit de grond, dat door de stam naar de bladeren stijgt. In de herfst vallen de bladeren van de boom af om de winter te overleven. We hebben ons afgevraagd waarom de bladeren van kleur veranderen, waarom ze eraf vallen, en wat er met de bladeren gebeurt. Allemaal vragen die we hebben proberen te beantwoorden.

Om dit alles op een creatieve manier te verwerken, mochten de kinderen een boom schilderen die zijn bladeren verliest door een storm. Op die manier leerden ze op een speelse wijze over de kenmerken van de wortels, de stam, de bladeren, en meer. De kinderen hebben prachtige, eigen creatieve bomen getekend die midden in een storm staan.

In de wiskundelessen hebben we takken van groot naar klein (of omgekeerd) gelegd. Ook hebben we geleerd om een 1-1 relatie te maken, waarbij elk blad bij een tak hoort.

Op donderdag was het weer gelukkig goed, waardoor we alsnog een bezoek aan het bos konden brengen. De meester had een boek bij zich met verschillende bomen en uitleg over hoe we bomen aan de hand van hun bladeren kunnen herkennen. In het bos hebben we diverse bomen waargenomen, waaronder de eik, dennenboom, els, en meer.

Meester Jos